Authors

6 dingen die je moet weten over honger

6 dingen die je moet weten over honger

We hebben het constant over eten. Dat doen we tegenwoordig met ons lijf in het achterhoofd, en steeds vaker denken we aan het welzijn van dieren. Maar dan gaan we meestal voorbij aan het feit dat er nog steeds bijna 800 miljoen mensen honger hebben. Hun aantal neemt zelfs voor het eerst in generaties weer toe. Hoe kan dat? Heeft hulp nog zin? En hoe kan het dat op het hongerigste continent bedrijven vechten om boerenland?

1 Honger is een dagelijks, groot en groeiend probleem
“Wereldwijd hebben 794 miljoen mensen extreme honger”, vertelt Marijke de Graaf, voedselzekerheidsen beleidsadviseur bij ICCO, een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder armoede en onrecht.

“Dat zijn mensen die daadwerkelijk vermageren en niet meer normaal kunnen functioneren. Daarnaast lijden nog eens 2 miljard mensen aan ‘verborgen honger’. Dat zijn mensen die zo eenzijdig eten – bijvoorbeeld veel rijst en geen groenten – dat ze een tekort hebben aan vitaminen en mineralen. In beide gevallen dreigt het gevaar dat met name jonge kinderen zich fysiek en intellectueel niet volledig ontwikkelen. Honger heeft daarmee op de lange termijn ook grote economische gevolgen voor een land.”

Verschenen in OneWorld, oktober 2017. Het hele artikel is ook op Blendle te lezen.

Boom doet leven

Boom doet leven

Fortuinlijke kippen, minder fortuinlijke haantjes

Fortuinlijke kippen, minder fortuinlijke haantjes