Authors

Waarom hebben we het niet constant over de insecten?

Waarom hebben we het niet constant over de insecten?

Sputterend, binnensmonds vloekend en in m’n ogen wrijvend, fietste ik laatst verontwaardigd een vliegjeszwerm uit. Een stukje natuur dat buiten de lijntjes kleurt, zomaar midden in de nauwkeurig georkestreerde stad – dat maak je toch niet elke dag mee. Het volgende moment werd ik overspoeld door melancholie; potverdorie, dat is toch echt wel ontzettend lang geleden, zo’n mond vol vliegjes. De rest van die fietstocht bouwde de teleurstelling zich op naarmate ik geconcentreerd nauwelijks insecten telde. Wat is hier aan de hand?

“Insecten wereldwijd denderen razendsnel het pad af richting extinctie, waarmee een catastrofale ineenstorting dreigt van ecosystemen”, zo verwoordt biodiversiteitsexpert Marieta Sakalian van VN Environment een van de grootste problemen van onze tijd. Niet misselijk. “We moeten op vele fronten dringend actie ondernemen om deze terugloop tegen te gaan.”

Verschenen op OneWorld.nl, 7 mei 2019.

Wie heeft er schuld aan de vee-industrie?

Wie heeft er schuld aan de vee-industrie?

The Insect Problem

The Insect Problem