Authors

Fortuinlijke kippen, minder fortuinlijke haantjes

Fortuinlijke kippen, minder fortuinlijke haantjes

Ruud Zanders is kippenboer. In hart en nieren kan je wel zeggen. Zijn ouders en de ouders van zijn ouders beoefenden hetzelfde vak, en het was dan ook niet meer dan logisch dat zijn broer en hij het bedrijf over zouden nemen. Dat deden ze in 1998. Bijna tien jaar lang runden ze vervolgens een massabedrijf. “We hadden een miljoen legkippen, verdeeld over Nederland, Duitsland en Polen. We kenden eigenlijk maar drie kernwaardes: grootschalig, grootschalig, grootschalig”, vertelt Zanders als ik hem ontmoet op zijn nieuwe bedrijf. In 2007 ging het verkeerd: het bedrijf ging failliet en Zanders moest met vrouw en kinderen van een grote boerderij verhuizen naar een huurwoning in het dorp.

Rondeel stal
“Ik viel in een zwart gat, maar kreeg wel de tijd om na te denken over wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Ik had tegen mijn vrouw Natasja weleens mijn twijfels uitgesproken over de gang van zaken binnen het bedrijf als je het hebt over dierenwelzijn en milieu, maar met 125 mensen in dienst heb je nooit echt de tijd om stil te staan en verder te denken.” Toen hem na het faillissement de ontwikkeling van de eerste Rondeel-stal werd aangeboden, greep Zanders die kans dan ook met beide handen aan. De Rondeel-stal kwam als concept uit de Universiteit Wageningen rollen. Het is een concept waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat, wat je met name terugziet in een vrije uitloop naar buiten en meer afleiding voor de kippen.

In 2012 vertrok Zanders bij Rondeel, met de wens nog een stapje verder te gaan als het op het milieu aankomt. Die wens is een van de katalysatoren achter het deze maand geopende Kipster. Voor Kipster sloeg Zanders de handen ineen met Maurits Groen (in 2015 de nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw), Olivier Wegloop (communicatiestrateeg) en boer Styn Claessens, de jongste van het stel.

Verschenen op Oneworld.nl op 23 september. Lees hier het hele artikel.

6 dingen die je moet weten over honger

6 dingen die je moet weten over honger

Okja geeft dieren in de bio-industrie een gezicht

Okja geeft dieren in de bio-industrie een gezicht