Authors

Ook plankton is klimaatslachtoffer

Het plankton in de oceanen is als de bomen op het land; ze zetten CO₂ om in zuurstof. Daarmee zouden ze een van de belangrijkere wapens in de strijd tegen klimaatverandering kunnen zijn, ware het niet dat de organismen de hoeveelheid CO₂ in het water niet meer aankunnen – ze verzwakken of trekken noordwaarts.

[…]

Een overdosis aan CO₂ zorgt op dit moment voor een langzame verzuring van de oceaan, iets wat precies deze plankton zwakker maakt. Want ook de oceaan lijkt aan die menselijke invloed inmiddels niet meer te kunnen ontsnappen. ‘Mariene ecosystemen zijn het antropoceen binnengedrongen. De veranderingen die we zien, zijn nu groot genoeg om te kunnen zeggen dat deze gemeenschappen anders zijn dan vóór de menselijke invloed’,aldus de auteur van een onderzoek dat wetenschapstijdschrift Nature in juni publiceerde.

Uit het onderzoek bleek dat het fytoplankton in een steeds zuurdere oceaan steeds minder makkelijk een sterke schelp kan bouwen, waardoor ze kleiner worden en minder effectief CO₂ opslaan om naar de zeebodem te dragen. ‘Ons onderzoek voegt weer een nieuwe groep organismen toe aan de lijst met slachtoffers van klimaatverandering’, aldus de onderzoekers. ‘Het benadrukt de dringende noodzaak om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.’

Verschenen op OneWorld.nl op 11 september 2019.

Voor een betere wereld

Voor een betere wereld

Wanderlast

Wanderlast