Authors

IT'S A FUCKING SHAME

‘Grab them by the pussy, when you’re a star they let you do it.’ Als de machtigste man ter wereld al zulke uitlatingen doet – en erger nog: ermee wegkomt – kun je niet anders dan concluderen dat er in onze huidige maatschappij iets goed mis is qua seksuele moraal. Want Donald Trump is echt niet de enige die grossiert in seksistische ideeën. Seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt, twee ijzersterke feministische golven ten spijt, anno 2017 nog steeds een serieus probleem.

DE IJSBERG
Ook in Nederland staat het er niet best voor, zoals blijkt uit de vele onderzoeken die er naar de omvang van dit probleem zijn gedaan. Ongeveer 1 op de 8 Nederlandse vrouwen geeft aan ooit in haar leven te zijn verkracht (tegen 1 op de 25 mannen). Daarnaast krijgt ruim de helft van de Nederlandse vrouwen (en bijna 30 procent van de mannen) in elk geval eens in haar leven te maken met een niet-fysieke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag – denk aan kwetsende, seksueel getinte opmerkingen of het ongewenst publiceren van naaktfoto’s en/ of filmpjes, zoals Patricia Paay recentelijk overkwam.

Anoushka Boet, adviseur en projectleider huiselijk en seksueel geweld bij Movisie, het landelijke kennisinstituut en advies­ bureau voor het sociaal domein, staart zich liever niet blind op de cijfers. ‘Je ziet toch dat elk onderzoek iets anders uitwijst. En de cijfers bij onderzoeken door middel van vragenlijsten liggen lager dan die wanneer je iedereen face to face zou ondervragen,’ stelt ze. ‘Het is nog maar het topje van de ijsberg. De onderzoeken wijzen uiteindelijk vooral uit dat het in elk geval een groot probleem is. Belangrijker is dat er iets aan gedaan wordt.’

Verschenen in Viva, 3 oktober 2017. Online op Blendle te lezen.

Eerlijk over seks (op Instagram)

Eerlijk over seks (op Instagram)

Hapklare onzin

Hapklare onzin