Authors

Wat we kunnen leren van Alexandria Ocasio-Cortez

Wat we kunnen leren van Alexandria Ocasio-Cortez

Laat het maar aan Alexandria OcasioCortez (ook wel AOC) over om dat glazen plafond te breken. En de wereld groener te maken, elke Amerikaan aan een ziektekostenverzekering te helpen en wapenbezit strenger te reguleren. Of het nou in positieve of in negatieve zin is, iedereen heeft het over haar. De jonge sociaal-democraat zou na Trump zelfs de meest besproken Amerikaanse politicus van het moment zijn. Gevalletje hoge bomen vangen veel wind. Wat kunnen we leren van deze ambitieuze millennial?

ONZE TIJD SCHREEUWT OM ACTIVISME
AOC is de laatste om haar felle meningen onder stoelen of banken te steken. Het is dan ook mooi meegenomen dat ze die als geen ander weet te verwoorden. Of het nu op Twitter is, tijdens interviews, op een podium of in het Amerikaanse congres, tegen- en medestanders kunnen niet om haar denkbeelden heen – veelal zorgvuldig aangekleed met toegankelijke, begrijpelijke en energieke taal, een gepaste dosis emotie en nog net beheerste armbewegingen. Activistisch, op z’n minst ideologisch, worden haar moties en voorstellen wel genoemd, bijvoorbeeld haar voorstel voor een belastingtarief van 70 procent voor inkomens boven de 10 miljoen dollar. Prima, lijkt AOC te denken, terwijl ze al heilige huisjes trappend verder strijdt. Veruit het opvallendst is haar even befaamde als beruchte – en bijzonder ambitieuze – Green New Deal, een programma dat de Amerikaanse economie wil vergroenen: binnen tien jaar mag de energievoorziening geen broeikasgassen meer uitstoten, waar mogelijk moeten treinen het overnemen van vliegtuigen en, als we dan toch bezig zijn: weg met de kloof tussen arm en rijk, en betere arbeidsomstandigheden voor iedereen. Radicaal? «Ik geloof dat alleen radicalen dit land ooit echt hebben veranderd», zegt ze in 60 Minutes van CNN. «Abraham Lincoln nam het radicale besluit om de Emancipatie Proclamatie te tekenen, Franklin Delano Roosevelt nam het radicale besluit om programma’s te lanceren die leidden tot meer sociale zekerheid. […] Als dat is wat radicaal betekent, ja, noem mij dan maar radicaal.» «Als activist focust Ocasio-Cortez zich meer op morele imperatieven dan op politiek gewin», schreef Time in eerdergenoemd artikel. We hebben ook geen keus meer, zo stelt ze in datzelfde artikel: «Ik geloof niet dat we nog concessies kunnen doen op de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie. We kunnen geen concessies doen op het redden van onze planeet. We kunnen geen concessies doen op het redden van kinderen. We moeten deze dingen doen. Als we ze op een andere manier willen doen, prima, maar we kunnen ze niet níet doen.»

Verschenen in Marie Claire, juli 2019

#mijnborsten

#mijnborsten