Authors

Hoe we eindelijk oog krijgen voor creativiteit uit de Bijlmer

Hoe we eindelijk oog krijgen voor creativiteit uit de Bijlmer

TNO Soundsystem, SMIB, Yung Nnelg… Creatievelingen uit de Bijlmer laten de laatste tijd volop van zich horen. Is dit iets nieuws? Een nieuwe generatie? Bijlmer 2.0? Spoiler alert: nee, dat is het niet.

Als je in 2015 een tiener of twintiger met een internetverbinding bent, heb je inmiddels waarschijnlijk wel van SMIB gehoord. MocroManiac zal je ook niet onopgemerkt zijn gebleven, en je hoorde vast al van Bummy Boys. Je danste misschien een keer op de beats van Yung Nnelg en TNO Soundsystem, en las hoe Lil Saint de nieuwste belofte op het gebied van Nederlandse rap was. We kunnen nog wel even doorgaan. Wat deze mensen allemaal gemeen hebben is het feit dat ze uit de Bijlmer komen.

En zo lijkt de Bijlmer bezig met een creatieve opleving. Je zou kunnen denken dat we te maken hebben met een nieuwe generatie - een die het beste van een "slechte situatie" maakt. Maar niks is minder waar - creativiteit in de Bijlmer was er altijd al, de rest van Nederland heeft de weg naar de Bijlmer alleen pas net gevonden. En andersom.

"Als je denkt dat de Bijlmer een achterstandswijk is waar opeens creatievelingen opduiken, dan heb je het goed mis," zegt producer Larry Appiah. "De Bijlmer is altijd al creatief geweest op vele vlakken." Robert Coblijn, een van de oprichters van stichting/muziekcollectief/voormalige politieke partij Bijlmer Style, vertelt: "Toen ik opgroeide in de jaren tachtig was de hiphopscene ook al erg bruisend. In de Manifestatiezaal in Ganzenhoef of de Bonte Kraai in Kraaiennest checkten we bijvoorbeeld Freeze Five, X-sample One, Deams, Assasinators, Small Boys, Psycho en Plenna Pose." Hij vervolgt: "De Bijlmer is sowieso de bakermat van de Nederlandse hiphop - het is niet voor niets dat de Grote Prijs van Nederland op het gebied van hiphop vijf jaar achter elkaar naar iemand uit de Bijlmer ging. M.O. & Brakko in 2008, Dret & Krulle in 2009, Kalibwoy in 2010, Zanilya in 2011 en Plet'num van Flow & Co in 2012."

Verschenen op i-D Benelux op 27 augustus 2015. Lees hier het hele artikel.

 

Revenge: de break-up in het digitale tijdperk

Revenge: de break-up in het digitale tijdperk

Subculturen zijn dood (en dat geeft niet)

Subculturen zijn dood (en dat geeft niet)